Planuri de vacanță? Să mergem în Grecia!

Planuri de vacanță? Să mergem în Grecia!

Sunt doisprezece ani de când am călcat prima oară pe pământ elen. Și acum țin minte sentimentul uimitor care m-a cuprins. Venită din frumoasa Bucovina, Grecia pentru mine părea un tărâm total opus cu ceea ce știam. De la brazi înalți și dealuri verzi, iată-mă pe plaje nisipoase și munți golași cu tufișuri uscate. De la vorba noastră latină, la litere și vorbe nedeslușite și încâlcite. De la oameni prietenoși, la oameni învățați cu turiștii, tot prietenoși, dar diferiți. Două culturi diferite precum cerul și pământul. Vara la noi în Bucovina plouă când trebuie să ploaie și este soare când ne trebuie soare. Dar în Grecia, mai ales spre sud, rare ori ne-am răcorit în toiul verii cu vreun strop de ploaie, și acela doar ca să strângă praful care părea să fie pretutindeni.

Totuși, de ce să vizitezi Grecia? Pentru că și acolo sunt locuri frumoase, oameni primitori, istorie și arheologie din belșug. Începând cu Tesalonicul, unde majoritatea românilor se opresc în Halkidiki, până în Sudul îndepărtat al Greciei, în Kalamata, puteți vizita zeci de relicve antice foarte bine conservate. Grecii pun mare preț pe valorile lor istorile și arheologice. Cu cât intrați mai adânc în inima Greciei, cu atât puteți vizita Acropole, Templul zeiței Afrodita din Corint, Nafplio (prima capitală a Greciei) cu cetatea sa impunătoare, Epidavros (cel mai vechi teatru din lume), Sparta (cine nu a auzit de spartani?) Kalamata și plajele ei.

Dar vă puteți de asemenea opri într-un orășel mic și liniștit, foarte plăcut, cu plaje spațioase și curate, pe nume Paralio Astros. Aici am viețuit eu un deceniu. Oamenii sunt primitori și bucuroși de oaspeți, vorbesc în engleză, și absolut toți musafirii noștri au fost nespus de încântați de acest cuib turistic. Ce-i drept Paralio Astros este mai în inima Greciei, dar cu cât vă îndepărtați mai mult de granițele nordice ale elenilor, cu atât apa este mai caldă, plajele mai aerisite și locurile mai frumoase. Marea Egee este tare îmbietoare și cea mai plăcută perioadă pentru mine este în mai sau în septembrie, când soarele nu este foarte puternic, iar plaja este aproape goală. Dar și în restul sezonului este minunat. Prețurile sunt destul de mici, șezlongurile sunt gratis cu condiția să cumpărați măcar o cafea de la proprietari, și NU SE FURĂ pe plajă, ceea ce e minunat. Nici nu se stă la cozi interminabile pentru o cafea sau un sandwich.

Dar gata cu vorba. Câteva imagini spun mai mult decât o mie de cuvinte. Eu nu mă dau în vânt după mare, dar din când în când cu toții avem nevoie de soare, mare și nisip…

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: