Când e iarnă-n Bucovina

Când e iarnă-n Bucovina

Îmi amintesc că uneori când eram mică, ne trezeam cu nămeți cât gardul chiar și în ziua de Paște. Erau niște geruri din alea „de pocneau cornii” după cum ne e vorba pe aici. Ne dădeam cu sania pe un deal foarte abrupt „La Păvăloiu” îi spuneam, și sincer, nici nu mai știu câte sănii, mâini sau picioare s-au rupt pe-acolo. Dar an de an ne întorceam pe renumitul deal la fel de hotărâți și curajoși, gata să-l recucerim cu veselia, săniile și schiurile noastre.

Anii au trecut, dar gerurile au rămas la fel. Nu cred în încălzirea globală, când la noi iarna temperatura ajunge până la – 30 de grade, iar zăpada pare a nu se mai topi câte patru luni consecutiv. Cu toate acestea iarna își are farmecul ei, mai ales când în casă este cald și voie bună, și bineînțeles cărți noi din belșug. Și dacă frigurile mai slăbesc, ieșim și afară la bulgăreală și joacă, și deși nu este prea plăcut să conducem o mașină pe drumuri necurățate, totuși de multe ori nimic nu ne ține în bătătură. O luam hai hui pe drumuri, înaintând încet și sigur.

Bucovina este locul în care am crescut, unde m-am hrănit cu povești din bătrâni, polen de flori de munte și măcriș. Pe acest plai fermecat Ștefan cel Mare și-a zidit Cetatea Sucevei, și tot aici îi este și locul de veci la Putna. Tot în Bucovina sunt locuri unice care te duc cu gândul la simplitatea vieții de odinioară. Sunt și oameni gospodari și primitori aici, care deși s-au împrăștiat la marginile pământului, mereu se reîntorc cu dor de iarbă proaspăt cosită, de apă de izvor de munte sau cu dorința de a primi colindători în prag de sărbători.

Și eu am fost plecată mulți ani din Bucovina. Și i-am dus dorul în fiecare secundă. Am dus dorul foșnetului brazilor în adierea vântului vara, dar și a zăpezii ca de marmură, iarna. Și dacă nu vă vine să credeți, voi încerca să vă ademenesc prin câteva imagini de lângă Colibița, dăruite de o prietenă dragă mie (mulțumim Andra 😉 ). Eu întotdeauna aș alege Bucovina în topul listei a celor mai frumoase locuri din lume.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: