Sutter’s Fort

Vă amintiți de serialele americane de tip western , în care toată lumea îsi dorea să găsească aur? Ei bine, Goana dupa aur ( Gold Rush) a început în California, chiar la o aruncătură de bâț de unde locuiesc eu.

Aflat in mijlocul orasului Sacramento , Fortul lui John Sutter reprezinta spiritul puternic al pionierilor veniti cu carutele in California, in zorii Goanei dupa aur. Acești primi căutători de aur, numiți „Forty-Niners”, au călătorit până în California cu vaporul și în căruțe cu coviltir peste continent, adesea înfruntând greutăți mari pe parcursul călătoriei. Efectele goanei după aur au fost destul de substanțiale. Orașul San Francisco s-a transformat rapid dintr-un cătun într-o metropolă și s-au construit drumuri, biserici, școli și, mai apoi, alte orașe în imprejurimi. A fost constituit un sistem de legi și un guvern, ducând în 1850 la admiterea Californiei ca stat al SUA.

John Sutter a fost un personaj cheie in istoria Californiei din acea perioada, un diplomat pentru guvernul Mexican si un pion principal in salvarea de la moarte in zapada a celor din Donner Party (Expeditia Donner) .

Goana de aur a început la Moara lui Sutter, lângă Coloma, în ianuarie 1848. James Marshall, un asociat al lui John Sutter , a gasit bucăți dintr-un metal strălucitor în moara de apa a unei masini de tăiat lemne pe care o construia pentru Sutter, pe malul râului American River. La constructia fabricii de cherestea ( lumber mill) au lucrat nativi indieni si membrii ai U.S. Army Mormon Battalion. ( despre aceasta locatie, mai mult într-o postare viitoare)

Marshall a venit direct la Sutter pentru a-i spune despre aceasta descoperire, dar Sutter a fost îngrozit de vestea asta și a încercat să țină secretul, pentru ca se temea ce s-ar putea intâmpla cu planurile lui de a-si construi un imperiu agricol, daca ar începe o masiva cautare după aur. Dar în vara lui 1848 ziarul New York Herald⁠ a publicat un articol, anunțând descoperirea aurului în California iar pe 5 decembrie, președintele James Polk a confirmat descoperirea aurului într-o notă adresată Congresului.

Întâlnirea intre cei doi a avut loc în “biroul’ lui Sutter, de la Fort.

The Great Hall in cladirea principala:

In fiecare an, pe terenurile fortului are loc un Revival, unde vizitatorii au ocazia sa vada cum era viata la jumatatea anilor 1800.

Am avut ocazia sa incercăm sa facem unt , sa tragem cu un pistol , sa ne jucăm cu jucariile copiilor de pe vremurile acelea, sa vedem o demonstratie de tras cu muscheta , sa vedem cum se face pâinea intr-un cuptor de piatră si cum se țese la război.

Am avut ocazia sa intram in dormitorul privat al lui Sutter. Acestuia ii placea sa se creada un gentleman, iar dormitorul lui arata asta; dormea intr-un pat cu cearceafuri numai de bumbac si perini umplute cu pene de gâsca.

Asa arăta Fortul la jumatatea anilor 1800, înainte de Goana după aur :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *