Biscuiți cu caramel

Biscuiți cu caramel

Ce te faci când nu mai poți după ceva dulce? Dai iama în bucătărie și te apuci de preparat. Nu contează că e aproape 10 seara, sau ești pe picior de plecare, cauți să vezi ce ingrediente ai prin casă, și îți pui îndemânarea într-ale culinarului la încercare. Așa ajungi să inventezi rețete noi, sau să reinventezi rețete vechi, dar cu arome și gusturi diferite. Și uite așa iau naștere biscuiții cu caramel despre care Laura Laurențiu ne povestește cu atâta zel. Recunosc că i-am încercat și eu, ba chiar am dar rețeta mai departe, de aceea o împărtășesc cu voi și aici. Sper să fiți la fel de încântați de aceste bunătăți, precum am fost și noi.

Avem nevoie de:

  • 400 g făină
  • 160 g unt
  • 250 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță rasă cu praf de copt
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lingură de miere
  • 5 linguri de apă rece (cât să lege aluatul)
  • vanilie (extract, zahăr vanilat – ce aveți)
  • și făină pentru presărat  masa de lucru

Pasul unu – facem caramelul! Într-o cratiță cu fund dublu punem zahărul și îl topim, până acesta are o culoare gălbuie spre maro. Nu îl ardem prea tare, pentru a nu deveni amar! Turnăm caramelul pe o foaie de copt unsă cu ulei și lăsăm la răcit! După ce s-a răcit complet și și s-a și întărit (nu-i ia mai mult de 10 minute), rupem bucățele zahărul și îl dăm prin râșnița de cafea sau blender, până devine granule ca zahărul tos. Acum avem caramelul gata.

Pasul doi: Într-un castron amestecăm făina cu sarea, praful de copt, vanilia și zahărul caramel. Adăugăm untul rece tăiat bucățele și amestecăm cu o furculiță cât să se obțină un aluat cu aspect granulat. Adăugăm gălbenușurile și mierea și amestecăm în continuare. Turnăm pe rând câte o lingură de apă, doar cât să se strângă aluatul la un loc, apoi îl punem într-o folie de celofan și îl dăm la frigider pentru noapte. Voi mergeți la somn :), iar dimineața…

Pasul trei: Se înfăinează foarte bine masa de lucru și sucitorul. Se ia aluatul și se întinde o foaie de 3-4 mm. Dacă se lipește, presărăm făină:) Tăiem aluatul în formele dorite, și apoi așezăm biscuiții la copt într-o tavă pe hârtie de copt, cam 12 minute, sau atât cât să ia o culoare gălbuie. Putem verifica uitându-ne pe spatele unui biscuite să vedem dacă are culoarea de galben spre brun foarte ușor. Astfel biscuiții sunt gata, îi scoatem din cuptor și îi lăsîm la răcit în tavă. Îi putem păstra într-o cutie de tablă, dacă mai rămâne ceva din ei după prima „înfulecare” :). Bineînțeles, dacă ne plac cu cremă, îi putem umple, motiv pentru care vor fi devorați și mai repede. Poftă bună …la dulce :).

2 thoughts on “Biscuiți cu caramel

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: