Pâinea fără bătaie de cap

Pâinea fără bătaie de cap

Există multe tipuri de pâine: cu drojdie, fără drojdie, cu cereale, pâine albă, pâine cu semințe, pâine aromată…. rapidă, lentă, cu cartofi…și câte or mai fi. Dar cea mai frecventă întrebare cu privire la pâine a fost: nu există o rețetă ușoară și rapidă, care să nu dea greș niciodată? Ba da, există. Rapidă n-aș spune că este. Pentru că deși nu petrecem mult timp în prepararea ei, totuși necesită un timp de creștere și coacere. Dar simplă și delicioasă este cu siguranță. Pentru această rețetă m-am inspirat din acest video. Este ușor de preparat pentru că nu necesită frământare. De asemenea puteți adăuga în ea și 50 – 60 de grame de semințe de in, de floarea soarelui… sau ce fel de semințe preferați.

Cum se prepară? Avem nevoie de:

  • 500 g făină
  • o linguriță drojdie uscată
  • două lingurițe sare
  • 340 ml apă la temperatura camerei

Amestecăm făina cu drojdia și sarea, apoi turnăm apa și amestecăm cu o spatulă cât să se strângă totul grămadă ca un aluat foarte lipicios. Este un proces care durează maxim două minune. A fost greu? Nuuuu! Acum aveți aluatul gata!!! Îl puneți frumușel în frigider (acoperit cu un prosop sau o folie din plastic) pentru vreo 12 – 15 – 19 ore…Practic îl uitați acolo. El va crește dar nu foarte tare.

Acum urmează coptul, la fel de simplu ca restul. Înfăinăm masa de lucru super bine. La fel și mâinile. Luăm aluatul super lipicios (dar nu se va lipi de mâini dacă avem făină din abundență), îl aplatizăm puțin și îl împachetăm în trei, apoi încă o dată în trei (puteți vedea asta și în video-ul din link). Lăsăm pâinea pe masa de lucru vreo oră. Încingem cuptorul la 250 grade și punem în el o oală cu capac (eu am pus o oală cu o tavă deasupra pentru că toate capacele mele aveau mânere din plastic  ). Scoatem cu atenție oala din cuptor și punem pâinea cu partea care era în jos pe masă, să fie în sus în oală. Acoperim oala și timp de 20 de minute o lăsăm frumos în cuptor la copt. După cele 20 de minute, luăm capacul de pe oală și mai lăsăm pâinea la copt încă 15 minute. După coacere o scoatem din cuptor și o lăsăm la răcit (nu prea rezistă ea mult nemâncată  – așa de bine arată) și ne bucurăm de o pâine rapidă cu crustă crocantă și miez moale și elastic!

Această pâine am copt-o și fără oală, doar că după primele 15- 20 de minute, timp în care s-a rumenit puțin, am dat cuptorul la 200 de grade și am lăsat-o în cuptor încă vreo 40 de minunte (coaja trebuie să fie brun închis, dar nu arsă). Cred că este singura pâine adorată de piticii mei 🙂 iar ei îmi sunt juriul cel mai crunt în materie de mâncare. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: