Fă-ți timp să fi femeie

Fă-ți timp să fi femeie

Ați observant vreodată cât de irascibile putem fi noi femeile? Sunt momente în care suntem dulci precum mierea, amabile, iubitoare… dar sunt și clipe, sau perioade de timp în care ne asemănăm cu niște zgripțuroaice. Ne supărăm din orice, țipăm, ne înfuriem, nu avem deloc răbdare… Și apoi ne auzim replici precum: cine poate înțelege femeile? Nici ele nu se înțeleg pe ele însele!

Ați trecut prin astfel de perioade? Ne apropiem de Ziua Femeii în România și este posibil ca mulți bărbați să primească o săpuneală pe cinste tocmai pentru că au uitat sau au omis să aducă un trandafir sau o atenție iubitei sau soției lui. Toate ne-am confruntat cu această problem. Rar există excepții de la regulă. Cred că pentru bărbați este la fel de stresant să aducă vreun cadou în aceeași măsură în care femeile sunt stresate că nu primesc. Stresul în ambele tabere este egal.

Dar ce ne face uneori atât de insuportabile chiar și pentru noi însene? Există câțiva factori care ne transformă din femeia ideală în sperietori:

  1. Suntem prea obosite. Fie că muncim pentru un salariu, fie că stăm acasă cu pruncii, la un moment dat uităm că avem nevoie de odihnă. (ca și mine acum: este ora 11 noaptea și eu încă scriu articole :)). A doua zi vom fi obosite, și bineînțeles, vom fi și irascibile. Deci DORMIȚI CÂND TREBUIE SĂ O FACEȚI. IGNORAȚI ORICE ALTCEVA ȘI ODIHNIȚI-VĂ. Un somn bun schimbă radical atitudinea.
  2. Lipsa unui timp specific cu noi însene. De cum ne trezim dimineața, suntem băgate în priză. Cafea, mic dejun, copii la școală, curățenie, muncă, pregătirea prânzului, hrănit copii, spălat rufe, curățenie, teme…iar seara suntem epuizate. De multe ori nu spunem nici măcar o scurtă rugăciune, sau nu citim nici măcar o pagină din vreo carte. Cădem frânte după ce ne-am învârtit toată ziua în cerc. Și lipsa timpului pentru tine te face nervoasă. Te vei simți goală pe dinăuntru și nemulțumită cu tine însăți, uneori vei avea sentimental că trăiești degeaba, sau chiar vei avea ideea lipsei de sens. Cum rezolvi asta? FĂ-ȚI UN OBICEI ZILNIC, SAU MĂCAR SĂPTĂMÂNAL SĂ IEI O PAUZĂ DOAR PENTRU TINE. Nu înseamnă egoism, ci reîncărcarea bateriilor. Telefonul îl încarci, la fel și tableta…și dacă toate aceste gadget-uri au nevoie de energie, tu de ce nu ai avea?
  3. Ai doar prieteni virtuali, dar nu ai timp pentru prietenii reale. Ai observant cât timp petreci vorbim pe messenger, instagram, whatsapp, viber și alte asemenea lor? Poate ore. Dar în viața reală de câte ori te-ai întâlnit în ultima săptămână cu o prietenă? Dar în ultima lună? O data la o vreme avem nevoie să ieșim din mediul nostru de gătit, îngrijit copii…și învârtit în cerc. Fă-ți timp din când în când de o întâlnire cu o prietenă sau chiar mai multe. De exemplu de curând noi, cele de prin zona unde stau eu, am inventat o „Șezătoare modernă” unde ne întâlnim o data pe lună la una dintre noi acasă. Vorbim acolo timp de vreo două ore vrute și nevrute. Recunosc că plecăm toate acasă reîncărcate de energie pozitivă… să mai biruim o nouă lună! Ne sfătuim, studiem, poate chiar ne ajutăm împreună. Iubesc șezătoarea asta!! DECI FĂ-ȚI PRIETENE REALE ȘI PETRECE TIMP CU ELE. AI DREPTUL ĂSTA!
  4. Ocupă-te de sufletul tău. Sufletul tău este totul. Tot mai multe dintre noi ignorăm nevoia noastră de a ne găsi liniștea sufletească. O înlocuim cu literatură de proastă calitate, cu muzică prea zgomotoasă…sau cu o sumedenie de alte pasiuni. Și muzica, și cititul și pasiunile își au importanța lor, dar… toate acestea nu ne hrănesc sufletul. Avem nevoie de Dumnezeu, de aceea El trebuie să fie centrul spre care ne îndreptăm toate activitățile. Nu înseamnă că trebuie să stăm pe genunchi jumătate din zi, și să fim bisericoase. Ci înseamnă să citim Cuvântul Lui, și să Îl iubim pe El ascultând de poruncile Lui cu bucurie. Asta ne va aduce multă mulțumire în suflet, și înțelepciune în viață.
  5. Practică un hobby. Păi dacă nu ai timp de tine, când să mai practici și un hobby? Dap, așa de tare te înțeleg. La începutul anului mi-am făcut o listă luuungă cu ce să fac și ce să încerc anul ăsta. Și acolo a rămas lista… Dar din când în când este bună ideea de a face ceva ce ne place. Îți place să gătești cochet? Încearcă o rețetă nouă. Îți place să cânți? Dă-i drumul… învață câtece noi. Pictezi? Atunci alocă timp și pentru asta. Pas cu pas vei dezvolta în tine noi atribute și vei înflori precum un trandafir.
  6. Fă-ți timp pentru soțul tău – dacă ești căsătorită. Copii cresc și pleacă, iar în urmă rămâne doar partenerul de viață. Dă-i lui prioritate, respectă-l, iubește-l și fă-ți timp și pentru el. Din când în când fă-i o surpriză, alintă-l, arată-i că el este încă dragostea ta, cavalerul tău în armură, chiar dacă ai deja nșpe ani de căsătorie. Nici tu nu mai ești ce-ai fost, așa că îmbătrâniți frumos împreună…Asta îți va îndulci cu siguranță zilele.

Sunt multe de spus despre ce înseamnă să îți faci timp să fii femeie. Totuși dacă vrei să nu mai fii irascibilă, fă-ți timp să mănânci o prăjitură singură, să îți faci manichiura, să te alinți într-o baie cu spumă, să asculți muzica preferată, să faci o plimbare singură din când în când… fă-ți timp să fii tu însăți, și să faci ceea ce îți place. Viața este mai mult decât a alerga de colo până colo. Iubește-o și bucură-te de ea prin lucrurile mărunte pe care ți le oferă!

2 thoughts on “Fă-ți timp să fi femeie

  1. Într-o eră în care timpul parcă nu ajunge suntem constrânse noi, femeile, să ne împărțim în bucățele pentru a fi în fiecare loc acolo unde suntem chemate. Noi suntem peste tot! Noi suntem oriunde! Noi facem totul! Suntem pedagogi, psihologi, menajere, iubite, bucatarese, coafeze… putem fi orice chiar si fără studii. Merităm această zi de 8 martie să ne fie dedicate nouă, femeilor!

    1. Ai mare dreptate. Jucăm atâtea roluri în viața de zi cu zi, încât măcar o zi pe an trebuie să fim răsfățate sau să ne răsfățăm 🙂 O primăvară frumoasă vă doresc!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: