Cum alegem cărți potrivite pentru copiii noștri

Cum alegem cărți potrivite pentru copiii noștri

Copiii care citesc vor fi adulți care gândesc. Am auzit de multe ori această expresie, și tind să cred că este adevărată. Dar ce cărți le punem copiilor noștri în mâini pentru a deveni cât mai aproape de realitatea adultului responsabil? Cumpărăm tot ce este la ofertă sau ce ne oferă editurile? Piața de carte abundă de titluri care de care mai atrăgătoare și de foarte multe ori luăm ce ne cade în mâini. Totuși cred că este înțelept să fim selectivi cu ceea ce cumpărăm și cu ceea ce le citim sau ce le dăm să citească pruncilor noștri. În următoarele rânduri voi încerca să redau câteva criterii după care mă ghidez eu atunci când cumpăr o carte.

  1. Să conțină trăsături etice corecte. Etica în zilele noastre a devenit destul de ambiguă. În spatele cărților stau oameni care le-au scris, iar unii autori sunt persoane pe care poate că uneori nu aș vrea să le am prin preajma copiilor. Fiecare carte reflectă într-o oarecare măsură caracterul și crezurile autorului său. Deci când aleg o carte pentru copilul meu, mă asigur că ea redă ideile pe care vreau să i le insuflu copilului. Cu alte cubinte ori mă pun de acord cu autorul, ori ba. Dacă o carte insuflă o atitudine de ironie, sau încurajează spre minciuna (fie ea și „albă”), șiretenie….și alte obiceiuri, o tai de pe listă, oricât de apreciată ar fi ea.
  2. Limbajul cărții este foarte important. De obicei aleg cărți cu un vocabular, dar și cu un limbaj care să fie pe înțelesul copiilor, dar și care nu folosesc expresii jignitoare. Nu de puține ori am luat cărți în mână în care unele dialoguri erau înjositoare, folosind expresii precum „prostule”, „idiotule”…sau altele și mai grave. Dacă vrem ca pruncii noștri să aibă o exprimare frumoasă, atunci trebuie să le-o cultivăm de mici.
  3. Exclud cărțile care fac aluzii oculte, sau au personaje dubioase. Știți acele cărți pline de vrăji, vrăjitoare, puteri magice… magie roz, albă, neagră sau cine mai știe ce culoare. Pentru că eu nu încurajez magia în nici un fel, prefer să nu le dau idei nici pruncilor mei. Chiar dacă unele cărți sunt foarte apreciate în lumea literară. De altfel se pare că nici nu sunt foarte atrași de astfel de cărți (norocul meu).
  4. Exclud cărți cu aluzii vulgare sau de natură sexuală. Pentru că pruncii mei încă sunt destul de mici, prefer să le prezint sexualitatea eu, pas cu pas, pe măsura vârstei lor, și într-o manieră pură, responsabilă. Fac parte dintre „înapoiații” care încă mai cred în jurământul castității până la căsătorie, și vreau să le insuflu aceleași crezuri și copiilor mei.
  5. Încerc să aleg cărți care să conțină și informații educative sau care să stârnească nestăpânita curiozitate a copiilor. Am observat că G. este atras de cărțile cu aventuri, despre băieței (una dintre preferatele lui a fost Casa de la Rock Pile). Vă încurajez să încercați mai multe genuri de carte până descoperiți ce stârnește interesul copilului.
  6. Compar prețuri pe un zilion de site-uri înainte de a cumpăra. Sunt site-uri care au reduceri reale, altele care au reduceri imaginare…. Dar când vreau musai o carte dau banii pe ea. Cred că deja știm cu toții site-urile cu pricina…

Vreau din inimă ca pruncii mei să citească. Dar vreau să-și petreacă acel timp citind literatură de calitate. Cărțile și așa nu sunt ieftine. Dacă tot dăm banii pe ele, măcar să le fie și de folos. La rândul meu și eu folosesc o schemă de criterii după care mă ghidez atunci când aleg să cumpăr și să citesc o carte. De aceea aleg să fiu foarte atentă înainte de a achiziționa noi comori literare :). Până la urmă sunt ceea ce citesc!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: