Tatuatorul de la Auschwitz

Tatuatorul de la Auschwitz

„Dacă te-ai trezit azi dimineață, înseamnă că ai o zi bună!” Ne spune Lale, protagonistul acestei cărți. Și știe foarte bine ce afirmă, pentru că el a trăit teroarea Holocaustului pe pielea lui, riscând de la o secundă la alta să fie omorât fără vreun motiv, decât acela că era evreu.

Sunt peste 70 de ani de când s-a mai adăugat o filă scrisă cu sânge în teribila istorie a poporului evreu. Iar supraviețuitorii sunt din ce în ce mai rari, pentru că încetul cu încetul aceștia părăsesc lumea noastră spre un tărâm mai liniștit. Totuși amintirile dureroase ale Holocaustului încă mai prind ecou prin cărți și articole, deși nu pot fi nici descrise, nici definite, și nicidecum consolate pe deplin. Și oricât de bine ar scrie un autor despre acele vremuri apuse, nu cred că există cuvinte suficient de profunde pentru a zugrăvi pe de-a-ntregul drama pe care au trăit-o cei care au trecut prin lagărele de concentrare naziste.

„Tatuatorul de la Auschwits” este o poveste reală, care se petrece în cele mai crunte timpuri istorice: între anii 1940 – 1945, când Hitler visa la rasa ariană. Exterminarea evreilor și ale altor grupuri de oameni reprezenta o preocupare principală pentru cunoscutul lider nazist.

Lale Sokolov este unul dintre miile de evrei trimiși cu trenul de vite spre Polonia, în lagărele de la Auschwits – Birkenau. Acesta este un tânăr tăcut, care trăiește după conceptul „Salvează un om, și vei salva o lume”. Dar în lagăr viața este mai cruntă decât poate fi descrisă. Totuși dragostea este o floare care are puterea să răsară și să înflorească în cele mai neprielnice locuri. În cel mai teribil loc, Lale cunoaște cel mai sublim sentiment: iubirea pentru Gita, una dintre deținutele noi pe care ajunge să o tatueze cu numărul de înregistrare cerut de lagăr.

Morți crunte ale familiei și ale prietenilor, aerul cu gust de cenușă de la trupurile arse zilnic, mirosul morții care ieșea din fiecare ungher al lagărului și cruzimea SS-iștilor, reprezintă doar o parte dintre ororile pe care le descrie Lale în mărturia sa.

Dar cum reușește să scape el, precum și femeia visurilor sale din acest iad? De ce unele femei erau lăsate înadins cu părul lung, când toți deținuții erau rași în cap tot timpul? De ce unii primeau rații mai mari de mâncare, și cum reușeau alții să facă rost de o bucățică de ciocolată într-un loc în care dacă se nimerea o coajă de cartof în farfuria de zeamă era sărbătoare? Ce trata doctorul Mengele de fapt? „Tatuatorul de la Auschwitz” oferă răspunsul la aceste întrebări, pe lângă povestea de dragoste dramatică pe care o trăiește. Dorința de a trăi, de a lupta pentru supraviețuire în condiții imposibile, precum și o piesă din puzzle-ul uriaș al istoriei, toate sunt țesute laolaltă în această carte fascinantă.

Pot spune că mie mi-a schimbat suficient de mult perspectiva asupra vieții. Când tind să descurajez, îmi amintesc de faptul că doar prin simplul motiv că sunt în viață, trăiesc un privilegiu. Ca să nu mai spun de libertățile de care mă bucur într-o Bucovină liberă alături de cei dragi. Aș spune că deși este o carte tristă, este totuși un îndrumător sigur spre fericire și optimism. Deci – dacă citiți acum acest articol, înseamnă că încă aveți o zi bună. Viața continuă și mai departe.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: