De la joacă, la creativitate: Cum ne alegem jucăriile?

De la joacă, la creativitate: Cum ne alegem jucăriile?

Facem ce facem și tot la joacă și la educarea copiilor prin joacă ajungem. Poate că și nouă adulților ne place la fel de mult să ne jucăm precum le place și copiilor, sau poate că nici noi nu ne putem opri în a ne alinta odraslele și atunci ne revărsăm sentimentele cumpărându-le felurite jucării. Cert este că la un moment dat adunăm atâtea mărunțișuri prin case, încât avem impresia că ne dau jucăriile afară. Iar pe piața jucăriilor, producătorii par a fi din ce în ce mai creativi, de aceea noi am învățat să ne alegem jucăriile cu atenție. Să fim serioși: ați fost probabil majoritatea prin Jumbo. Cred că sunt câteva mii de sortimente de mașinuțe, cortulețe, mingi, puzzle-uri, plușuri și multe altele care ne întrec de mult imaginația. Dacă mergem cu copiii acolo, vor pune mâna pe tot ce le apare în cale, iar când ajung acasă majoritatea jucăriilor vor sta aruncate și nebăgate în seamă, deși au făcut o criză urâtă în magazin pentru ele.

Și ce alegem atunci? După ce criterii selectăm jucăriile copiilor? Dacă tot dăm banii, măcar să dăm pe ceva cu folos.

Poate că regulile noastre vă va ușura puțin corvoada, atunci când vine vorba despre selectarea de jucării:

  • Nu luăm dubluri la jucării – deși sunt doi băieți, așa învață să împartă. Se pot juca pe rând cu aceeași jucărie.
  • Nu luăm jucării zgomotoase – dar am primit în dar astfel de jucării, și deși erau simpatice, au ajuns în coșul de gunoi, sau le-am tăiat difuzorul, tocmai pentru că ne asurzeau de-a dreptul. Ca să nu mai spun că sunetele stridente dau stare de nervi și copiilor.
  • Ne uităm la calitatea lor. Când le cumpărăm, mereu ne uităm și la aspectul calității. Dacă plasticul este prea slab, sau lemnul slab vopsit… cu siguranță dăm banii degeaba pe ele. Copiii mei nu strică jucăriile în general. Dar uneori le mai scapă pe jos. Mai bine plătesc mai mult pe calitate, decât plătesc de două ori pe produse slabe și chiar periculoase.
  • Încercăm să alegem jucării care educă. Leggo, tangram, Geomag, mașinuțe mici colorate, bile (pentru copiii mai mari), bețișoare colorate de înghețată, chiar jucării de plus (cu limită), play-mobile, mingi, ștampile, puzzle-uri 3D pentru copiii mai mari, mașinuțe electrice, trambuline și multe altele pot stimula creativitatea, inteligența fizică și emoțională și dexteritatea copiilor, și mai ales le mai termină din energia inepuizabilă pe care par că o au. De exemplu jocul de tangram l-am folosit atât în predarea limbii engleze la un adolescent, cât și la învățarea literelor mari la pruncul meu de trei ani. Există jucării care pur și simplu nu au vârstă limită.
  • Dacă este prea scumpă jucăria dorită, copilul va trebui să participe activ la achiziționarea ei. Așa l-am determinat pe G. să citească 25 de cărți de diferite dimensiuni în acest an. Printre ele se numără Colț Alb sau 34 Mai (da, ați citit bine J ). Sau poate apela în parte și la pușculița lui – sigur primește și el bani de la cunoscuți cu diferite ocazii.

Și nu în ultimul rând regula de aur din familia noastră este să avem grijă de jucării. Încurajez curiozitatea copiilor, ba chiar îi ajut să și-o satisfacă, dar nu stricăm intenționat. De asemenea nu scoatem jucăriile de interior afară, și nici jucăriile de exterior nu intră în casă. Dacă o jucărie s-a stricat, încercăm să o reparăm sau să o reciclăm. Dacă nu merge nici una, nici cealaltă, le aruncăm de teamă să nu ne accidentăm cu ele. Iar pe cele care pot fi spălate, le spălăm din când în când. Pe restul le curățăm cu șervețele umede.

Totodată am observat că dacă jucăriile sunt așezate pe categorii în cutii, copiii tind să se joace cu ele mai des. De aceea la noi toate jucăriile se așază la finalul zilei la locul lor după categorii. La urma urmei… și jucăriile au nevoie de odihnă, nu-i așa?

Jucăriile și lumea lor reprezintă un univers vast în zilele noastre. Să nu uităm totuși că ce este prea mult, strică. Chiar și în acest domeniu trebuie să dăm dovadă de cumpătare și înțelepciune.

Voi ce reguli de cumpărare a jucăriilor aplicați?

2 thoughts on “De la joacă, la creativitate: Cum ne alegem jucăriile?

  1. Cred ca e unul din cele mai bune articole care le-am citit. Ador ideea cu “participarea activa a copilului la achizitionarea jucariei”.
    Si noua ne place Lego, ne bucuram din plin de aceste jucarii. Fetita mea de 3 anisori adora sa construiasca, sa isi dezvolte creativitatea si sa se distreze facand asta. Apropo, ce tipuri de lego recomanzi?

    1. Mă întreb de ce nu am văzut comentariul tău până acum? 🙂 Bună Meliza. Cred că pentru copiii mai mici prefer leggo cu piese mari pentru le este lor mai ușor cu dexteritatea. Dar pentru cei mai mari, peste 8 ani, sunt foarte bune cele mărunte pentru că le dezvoltă mai mult creativitatea. Noi avem leggo de ambele dimensiuni și se joacă mult cu ele.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: