De ce ne asumăm riscurile?

De ce ne asumăm riscurile?

Eram într-un sediu de bancă așteptând cuminte să-mi vină rândul. În fața mea două doamne vorbesc cu subînțeles. „Eh, înainte lumea citea nu ca acum…” „Da,” continuă conversația. „Acum stau toată ziua pe internet și nu fac altceva…” Și se tot uitau la mine de parcă eu aș fi fost vinovatul principal pentru care lumea și-a pierdut interesul pentru carte. Nu le-am înțeles ostilitatea, dar nici aluziile care păreau să se îndrepte spre mine. Nu mă cunoșteau și nici nu le cunoșteam. Poate din plictiseală, sau poate din chef de bârfă mă făcuseră pe mine ținta răutății lor, care pe mine nu m-a afectat de fel. Doar m-am întrebat cât de mult citesc ele, și ce anume citesc, dacă tot s-au apucat să bată câmpii. Mulți vorbesc despre cărți doar pentru a părea culți, sau doar pentru că este la modă (deși pare a fi și asta o modă cam „demodată”). Eu vorbesc despre cărți pentru că le citesc. Varietatea este mult prea mare, iar timpul meu mult prea limitat, de aceea sunt foarte selectivă în ceea ce privește lectura.

            Iar una dintre cele mai speciale cărți pe care le-am citit, este cartea „Asumă-ți riscul” scrisă de Ben Carson. Autorul este unul dintre cei mai buni chirurgi din lume. El este cel care a operat pentru prima oară două gemene craniopagus iraniene. Operațiile lui pe creier sunt cunoscute la nivel mondial.

            Scrisă într-un mod simplu, cartea ne încurajează la a ne asuma riscuri. Și recunosc că mi-a deschis ochii în multe domenii. Cartea ne îndeamnă să ieșim din zona noastră de confort, de multe ori cu prudență, chiar dacă există riscuri pe care trebuie să ni le asumăm. Dar cheia succesului în asumarea riscului sunt cele patru întrebări pe care Carson ne sfătuiește să le folosim în luarea deciziilor. Și recunosc că mie mi-a fost cu mult mai ușor să iau deciziile importante după ce am folosit schema de întrebări a dr. Carson. Ideea de bază a cărții este despre întrebarea: de ce să ne asumăm riscuri? Și cum putem lua decizii imposibil de luat, fără a ieși în pierdere? Astfel autorul ne îndeamnă să abordăm problema cu care ne confruntăm, supunând-o sub lupa celor patru întrebări:

  1. Care este cel bun lucru care se poate întâmpla dacă iau această decizie?
  2. Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă iau această decizie?
  3. Care este cel mai bun lucru care se poate întâmpla dacă NU iau această decizie?
  4. Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă NU iau această decizie?

Astfel problema se reduce la avantaje și dezavantaje. M-a afectat în vreun fel cartea aceasta? Da! M-a ajutat să întâlnesc oameni pe care altă dată mi-ar fi fost teamă să îi abordez, și să descopăr că de fapt chiar sunt oameni minunați. Am reușit să ies din zona de confort și să îmi depășesc limitele. Și recunosc că și pe viitor mă voi axa pe schema de luare a deciziilor a Dr. Carson.

            De ce recomand această carte? Pentru că este scrisă de unul dintre geniile lumii actuale, pentru că folosește un limbaj simplu dar totodată didactic, pentru că avem de învățat o mulțime de lucruri din ea și, recunosc, stilul de scriere a Dr. Carson este unul lejer, care atrage și care se citește ușor. Abia aștept să citesc și cartea „Și tu ai creier” scrisă tot de Ben Carson.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: