Prăjitură cu mere și bezea – aromă de sărbătoare

Prăjitură cu mere și bezea – aromă de sărbătoare

Fie că este toamnă, când merele sunt coapte, fie că este alt anotimp, mereu avem pâine veche în casă. Cei de la țară îngrajă animalele cu ea, iar cei care nu au animale, o aruncă din păcate. De regulă eu nu arunc pâinea veche niciodată (decât dacă a ajuns să aibă mucegai – ceea ce se întâmplă foarte rar, spre deloc). Când mă gândesc câți amărâți din lumea noastră nu mănâncă decât la două zile, mi se pare un păcat să arunc ceva care este încă bun de consumat. Și așa „reciclez” pâinea, transformând-o fie în pâine pane, fie în această prăjitură, a cărei rețetă mi-a fost inspirată de soacra mea. Dacă aveți pâine uscată și veche, vă propun să o transformați astfel:

  • felii de pâine cam de 1 cm grosime cât să umple un fund de tavă de 32/20 cm
  • 5 ouă
  • 9 linguri de zahăr pentru ouă
  • 6 mere mari
  • scorțișoară (opțional)
  • 3-4 linguri zahăr pentru mere
  • un pahar (200 ml) lapte

Se taie pâinea în felii și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt (dimensiunile tăvii sunt la alegere; totuși una de 20 cm/ 30 cm este cea mai potrivită). Se bat gălbenușurile cu trei linguri de zahăr, apoi omogenizăm lapteleîn ele. Se toarnă această compoziție lichidă peste feliile de pâine, și se dă tava la cuptorul preîncălzit la130 grade C pentru cinci minute.

Între timp se curăță merele și se dau pe răzătoare, după care se călesc cu trei linguri de zahăr și cu scorțișoara. Se adaugă și merele peste blatul de pâine și se mai dă tava la cuptor pentru încă cinci minute. În aceste cinci minute se bat albușurile bine cu zahărul rămas, până devin o bezea tare. Se adaugă și acestea peste prăjitură, și să dă la cuptor la 130 de grade C, până se rumenește puțin (devine aurie) bezeaua. Se lasă la răcit, iar când se taie, lama cuțitului trebuie umezită. Poftă bună 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: