Checul perfect – fără grăsime și lapte

Checul perfect – fără grăsime și lapte

Căsuța aceasta virtuală nu este un blog culinar. Nu scriem rețete aici decât pentru simplul fapt că avem pitici mofturoși la mâncare, și vorbesc despre ceea ce are priză la ei. Iar acest chec este unul dintre favoritele lor. Să nu credeți că piticii mei nu sunt sensibili și la dulce. Chiar și dulcele este selectat atent: ciocolata să fie doar cu lapte, fără umplutură, checul să nu aibă stafide sau alune sau cine știe ce prin el, bomboanele să nu fie gumate, biscuiții să fie doar crocanți…și lista poate continua până umplu tot spațiul pe blog. Checul acesta însă le este pe plac atât lor cât și mie, și de aceea îl împărtășesc și cu voi. Îl recomand cu entuziasm din câteva motive: este foarte ușor de preparat, este ok și pentru persoanele care au intoleranță la lactoză, iese mult și are o textură de vis. Combinând toate avantajele acestea, cred că merită să îi dați o șansă.

Pentru rețetă, nu trebuie decât să avem următoarele ingrediente:

  • 250 ml suc de portocale (sau orice alt suc natural)
  • 300 g zahăr
  • 400 g făină
  • 4 ouă
  • un praf de copt
  • puțină sare
  • o linguriță esență de vanilie
  • 2 linguri de cacao

Pentru început batem albușurile spumă, adăugând treptat 100 g de zahăr. Când albușurile sunt o bezea tare, le lăsăm puțin deoparte. Separat batem gălbenușurile cu zahărul rămas și cu sarea. Adăugăm treptat câte puțin suc și apoi câte puțină făină amestecată cu praful de copt, până le încorporăm în totalitate. Este timpul să omogenizăm și esența de vanilie, iar la final încorporăm bezeaua încet, până aluatul de chec este ca o pastă de clătite mai groasă.

Aprindem cuptorul la 170 de grade, și tapetăm o tavă cu inel (cu diamentul 26 cm) cu unt și făină. Turnăm jumătate din compoziție în tavă, iar restul compoziției rămase o combinăm cu cacao. Adăugăm în tavă și aluatul cu cacao, și uniformizăm puțin aluatul din tavă cu o spatulă. Dăm totul la cumpor pentru o jumătate de oră, sau până checul trece testul cu scobitoarea. Când este gata, îl scoatem din cuptor, iar după 10 minute îl scoatem și din tavă. Îl pudrăm cu zahăr, și îl tăiem rece, servindul cu lapte, sau așa simplu. Opțional putem pune în aluat înainte de coacere și nuci, stafide sau alte fructe uscate, asta dacă nu aveți pitici mofturoși 🙂

După toate prăjiturile complicate de după sărbători, acest chec este precum o oază culinară. 🙂 Poftă bună!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: