Încălzirea în pardoseală – plusuri și minusuri

Încălzirea în pardoseală – plusuri și minusuri

Mai este puțin și iarna se termină, iar după sistarea carantinei cu siguranță că mulți dintre noi vom reveni la treburile noastre. Numai că treburile unora este de a-și renova sau construi locuințele. Și una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am întâlnit a fost: încălzire în pardoseală, sau pe calorifere?

Încălzirea locuinței este unul dintre elementele principale de confort. Iarna nu-i ca vara, iar acest adevăr îl simțim pe pielea noastră atunci când sistemul de încălzire nu face față după așteptările noastre. O temperatură medie de 22 – 23°C în camere este perfectă, dar ca să ajungem la acest ambient trebuie să ținem seama de mai mulți factori: tipul de izolație al casei, tipul de încălzire pentru care s-a optat, ce tip de pardoseală s-a folosit, metri pătrați ai spațiului și chiar carburantul sau tipul de energie care s-a folosit pentru încălzirea casei. Există o mulțime de sisteme de încălzire a casei, iar unele sunt menite pentru a transforma locuința într-o locuință pasivă. Trebuie de știut faptul că prețul sistemului de încălzire este invers proporțional cu calitatea acestuia. Cu cât un sistem de încălzire este mai sofisticat, cu atât va fi mai scump, dar randamentul va fi mai ridicat, iar costurile energiei folosite vor scădea. Totuși pentru cei care sunt în construcții și au un buget destul de limitat, există opțiuni accesibile, care dau un randament ridicat, la un preț acceptabil.

Pentru că și noi construim o casă de ceva ani, ne-am ciocnit la un moment dat cu întrebarea: încălzire în pardoseală, sau calorifere? Eu eram de neconvins. Am auzit atâtea păreri despre faptul că unii au renunțat la încălzirea în pardoseală atașându-și caloriferele, încât nu credeam că merită investiția, mai ales la o suprafață de 250 de metri pătrați, cât aveam noi. Dar nu ne-am pripit, ci am luat decizia după ce ne-am informat puțin, și am optat pentru încălzirea în pardoseală.

Ce trebuie să știți despre încălzirea în pardoseală? Trebuie să se țină seama de câteva aspecte:

 • Încălzirea în pardoseală poate fi electrică sau cu țevi de plastic sau cupru
 • Dacă nu este montată în parametri tehnici indicați atunci randamentul încălzirii în pardoseală scade
 • O pardoseală acoperită cu gresie/marmură/granit va da cu până la 30 % mai mult randament (costurile combustibilului vor scădea cu până la 30%), pentru că piatra este un conductor de căldură mai bun decât lemnul
 • Cu cât pasul (distanța dintre țeavă) este mai des, cu atât se va încălzi mai repede camera; totuși pasul normal la placa cu nuturi la băi și în dreptul geamurilor și ușilor este din 5 în 5 cm, pe când în rest este minim din 10 în 10 cm, ajungându-se chiar ca pasul țevii să fie din 20 în 20 cm.  
 • Penetrarea căldurii spre suprafață este favorizată și de grosimea șapei care se toarnă deasupra țevii.
 • Calitatea țevii folosite este esențială la încălzirea în pardoseală (noi am folosit țeavă cu bară de oxigen, întinsă pe placă cu nuturi, cu vană de amestec cu trei căi)
 • Nu se întind mai mult de 100 -120 m de țeavă până la distribuitor.
 • Polibutilena este cel mai mult material folosit la țevile pentru încălzirea în pardoseală cu apă caldă.

Acestea sunt câteva date tehnice pentru a ne face o idee despre încălzirea în pardoseală. Noi, după cum spuneam, am optat pentru încălzirea în pardoseală cu apă caldă, iar suprafața am acoperit-o în totalitate cu gresie (chiar și în dormitoare). Care sunt avantajele?

 • Am renunțat la covoare pe toată casa, astfel că pe timpul iernii pardoseala este mai ușor de întreținut. Când un copil face firimituri pe covor, trebuie aspirat, covoarele tind să rețină acarieni, trebuie periate, spălate… Vara în schimb, având în vedere că nu vom încălzi casa, gresia poate fi mai rece, dar putem totuși așeza în zonele mai circulate traverse.
 • Căldura în pardoseală radiază o perioadă mai îndelungată de timp și deci este un sistem mai econom (caloriferele se răcesc mai repede, pe când pardoseala mai greu).
 • Avem absolut toate colțurile casei încălzite constant, la un ambient ales de noi, fără zone mai calde (în dreptul caloriferelor) și zone mai puțin calde.
 • În zonele de sub geamuri sau pe pereți unde ar trebui să fie caloriferele spațiile rămân libere, astfel încât putem pune obiecte de mobilier sau accesorii în locul lor

Există și dezavantaje? Cu siguranță.

 •  Eu aș enumera printre ele faptul că la încălzirea în pardoseală pare că praful se ridică mai ușor (dar ar putea fi un mit).
 • Dacă la calorifer în 15 minute camera este încălzită la ambientul ales, în schimb la pardoseală ambientul se atinge după o oră jumătate sau chiar două (în schimb ține mai mult)
 • Costurile materialului și montajului încălzirii în pardoseală este mai mare (dar consumul apoi este mai mic).
 • Dacă dorim un ambient de 23°C în casă, atunci trebuie ca senzorul să fie setat la 22,5°C, pentru că pardoseala va radia căldură încă ore bună după oprirea ei și va ridica temperatura camerei cu cel puțin jumătate de grad în plus față de ceea ce am programat noi.

Unele mituri spun că încălzirea în pardoseală nu este sănătoasă pentru că ne este mereu prea cald la picioare. Adevărul este că acest lucru depinde foarte mult de montajul centralei și apoi de reglarea temperaturii apei din țevi. De exemplu noi avem în țevi reglată temperatura de aproximativ 40°C, iar până la suprafață pardoseala ajunge la 30°C, ceea ce dă o senzație de călduț spre rece. Sunt persoane care setează temperatura apei la grade mult mai ridicate, și de aceea senzația de căldură devine sufocantă, insuportabilă chiar.

De asemenea țevile din pardoseală nu crapă dacă sunt montate corespunzător, pentru că sunt extrem de flexibile.

Prin acest articol nu vreau să afirm că încălzirea în pardoseală este perfectă. Cu siguranță sunt alții mai experți decât mine care își pot da cu părerea. Totuși pot afirma din proprie experiență faptul că noi suntem foarte mulțumiți de alegerea noastră. Ne-am inspirat de pe multe bloguri, dar totodată ne-am ghidat și după două cărți de la editura Casa, din seria Meșterul Priceput.  

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: