Când Pavlova e mai mult decât o balerină

Când Pavlova e mai mult decât o balerină

Se spune că numele prăjiturii Pavlova provine de la Anna Pavlova, o recunoscută balerină de origine rusă, de la începutul secolului XIX. Îmi place baletul, dar mai mult îmi place Pavlova sub formă de dulce, servită într-o atmosferă ambiantă alături de prieteni buni. Delicată și parfumată, cu un gust fin de bezea și fructe proaspete de sezon, această prăjitură impresionează atât prin aspectul deosebit, cât și prin explozia de texturi și arome, care trec de la crocant la cremos. Prepararea în sine este foarte simplă, doar timpul de uscare/coagere a bezelelor este mai lung. Cel mai bine bezelele se coc la un cuptor electric cu ventilație, dar ies la fel de bine și la cel cu gaz la treapta întâi, sau la cuptoarele fără ventilație. Eu am testat în toate trei variantele, dar recunosc că cea cu ventilație este cea mai eficientă și comodă.

Ca și ingrediente nu avem nevoie decât de:

  • 6 albușuri de ou
  • 340 g zahăr tos
  • o linguriță cu vârf amidon alimentar
  • un praf de sare
  • 500 ml frișcă lichidă
  • fructe de sezon (preferabil cele de pădure sau căpșuni, care nu lasă zeamă multă)
  • sirop de fructe (opțional)

Punem albușurile într-un vas și începem să le batem cu mixerul, adăugând treptat zahărul. La final adăugăm sarea și amidonul. Batem albușurile foarte, foarte, FOARTEEEE bine, până când bezeaua este extrem de fermă iar zahărul este topit cu totul. Asta înseamnă că trebuie bătute la viteză mare cu mixerul cam 20-25 de minute. Când bezeaua este fermă, cu ajutorul unui poș sau a unei pungi întindem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt bezele cam de mărimea unui fund de cană. Le dăm la uscat în cuptorul preîncâlzit la 110 grade pe funcția ventilație, sau la treapta întâi la cuptorul cu gaz. Le lăsăm la uscat trei ore, și este super dacă după ce închidem cuptorul lăsăm bezelele în el peste noapte. Vor ieși niște bezele crocante și delicioase (cam 13 – 15 bezele mari).

Batem frișca bine de tot, după care o punem cu ajutorul unui poș peste fiecare bezea în parte. Adăugăm sos de fructe și fructe proaspete. Preferabil este ca să fie decorate cu fructe și frișcă înainte de servire, pentru că după o păstrare de 1-2 zile bezeaua se va înmuia de la frișcă și își va pierde textura crocantă.

Deși pare un timp îndelungat de pregătire, practic aceste prăjituri sunt extrem de simplu de preparat pentru că ce ia cel mai mult timp este coagerea lor. Practic trebuie să le uităm în cuptor vreo trei ore, iar dacă aveți un mixer cu suport, nu trebuie să mai stați pe lângă el după ce ați terminat terminat de adăugat zahărul. Eu zic că pentru o zi deosebită merită încercate! Poftă bună! 🙂

One thought on “Când Pavlova e mai mult decât o balerină

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: