Mituri despre Crăciun

Mituri despre Crăciun

Crăciunul este o sărbătoare foarte cunoscută și răspândită. Pentru unii ea reprezintă un timp special, pentru alții cea mai frumoasă perioadă din an, iar unii oameni petrec fiecare Crăciun cu indiferență, dorind să se diferențieze de restul „turmei”. Interesant este faptul că, deși Crăciunul este o sărbătoare creștină, totuși ea este sărbătorită de o mulțime de persoane care nu au nici o legătură cu creștinismul. Astfel, ca mai toate sărbătorile, și aceasta s-a transformat în ceva mai mult comercial, decât într-un timp cu adevărat special.

Dincolo însă de strălucirea aceaste perioade deosebite, circulă câteva mituri despre Crăciun foarte adânc înrădăcinate. Cum a fost oare cu adevărat primul Crăciun?

Se spune că două femei ieșite la cumpărături în preajma sărbătorilor de iarnă, priveau într-o vitrină a unui magazin, o scenă a nașterii Domnului Iisus Hristos. La un moment dat una afirmă: Ce nerușinare! Până și la Crăciun s-au amestecat creștinii cu povestea lor. Cu alte cuvinte mulți sărbătoresc, dar nu știu ce sărbătoresc. Uită că atunci când sărbătorim Crăciunul, noi sărbătorim Nașterea Mântuitorului lumii. Lucrurile sunt pe cât se poate se simple: dacă nu se năștea Iisus, nu exista nici Crăciunul. Acestea fiind spuse, să începem cu miturile și să le desființăm :).

  • primul dintre ele este însăși data de 25 Decembrie anul 0. Domnul Iisus nu s-a născut pe 25 decembrie anul 0. De fapt data și anul nașterii Domnului Iisus Hristos sunt estimate undeva în anul 6 î.H.. Cercetătorii afirmă că s-a născut în anul 749 de la formarea Romei. Călugărul Dionysius Exiguus este vinovat pentru greșeala calendaristică actuală, care în încercarea lui de a concepe un calendar creștin, a greșit la calculul anilor. Calendarul lui a început să aibă o răspândire vastă, motiv pentru care greșeala persistă și astăzi. Totuși cercetările istorice, precum și detaliile descrise în Evanghelii, stabilesc anul menționat mai sus. De asemenea data de 25 decembrie a fost aleasă de către creștini, și apare pentru prima oară în anul 354 d.H.. În vechea Romă ziua de 25 decembrie era „ziua de naștere a celor neînvinși” (dies natalis invincti), iar creștinii au ales această dată pentru că se simțeau mai în siguranță, ei fiind foarte persecutați pentru credința lor. Ziua exactă nu este menționată nici biblic, nici istoric, dar ea este estimată înainte de perioada de iarnă din Palestina, pentru că turmele păstorilor erau pe câmp. Pe timpul iernii turmele ar fi fost adunate în staule, și păstorii nu ar fi stat de pază în jurul turmei.
  • denumirea de Crăciun vine de la cel care i-a găzduit pe Maria și pe Iosif în noaptea în care s-a născut Domnul Iisus. Din păcate nu știm cine este proprietarul grajdului în care s-a născut Mântuitorul. Grajdurile din preajma Betleemului sunt de fapt diferite de ceea ce cunoaștem noi. În zona Betleem erau mai multe peșteri în care păstorii se adăposteau împreună cu animalele lor. Nu se știe în care dintre peșterile cu pricina s-a născut Domnul Iisus, și cu atât mai puțin cine era proprietarul ei. Nu se știe cu exactitate de unde vine termenul de Crăciun, fiind ridicate mai multe teorii.
  • În noaptea în care s-a născut Iisus, au venit trei păstori să vadă ceea ce li s-a spus de către îngerul care li s-a arătat. Într-adevăr Biblia menționează că au venit păstorii și s-au închinat la iesle, dar nu se știe numărul lor. De aceea colinda „Trei păstori se întâlniră” nu este tocmai corectă. Având în vedere că îngerul s-a arătat păstorilor care stăteau în jurul turmei lor, acolo puteau fi doi, trei sau mult mai mulți păstori. Nouă ni se spune doar că aceștia au mers să vadă cu ochii lor ceea ce li se vestise de către înger.
  • Trei magi din Răsărit au venit să îl vadă pe Iisus la iesle. Povestea cu magii este foarte controversată și oarecum misterioasă. Cine erau magii? Se presupune că ar fi fost niște înțelepți astrologi din Persia. Nu se știe cu certitudine câți magi au fost. Din cauza faptului că ei au adus trei tipuri de daruri (aur, smirnă și tămâie), oamenii tind să creadă au fost trei. Totuși ei puteau fi doi, trei sau mai mulți. Numărul lor nu este menționat în Biblie. De asemenea nu se știu nici numele lor, și ei nu au venit la ieslea unde s-a născut Isus, ci „în casă”. De asemenea nu a venit în noaptea în care s-a născut Isus. Magii trec întâi pe la palatul lui Irod cel Mare, pentru că se așteptau ca „Împăratul de curând născut” să fie la palat. Irod este foarte tulburat de această veste, și dă poruncă să fie omorâți toți pruncii de parte bărbătească cu vârsta de la doi ani în jos, din Betleem și din împrejurimi. Cu alte cuvinte, atunci când au ajuns magii, Domnul Iisus era născut de ceva vreme, și cu siguranță că Iosif și Maria nu au continuat să locuiască în grajd. Acesta a fost doar un adăpost temporar.

Probabil că mai sunt multe alte mituri, în funcție de cultură și locație. Bine de știut este faptul că Moș Crăciun nu există :)))), ceea ce eu le spun și le-am spus mereu copiilor mei, iar noi ne dăm daruri unii altora, pentru că Dumnezeu ne-a dat un exeplu dăruindu-și Fiul lumii. De asemenea și magii au adus daruri Copilului Iisus, dând dovadă de bunătate și reverență. Miturile sunt mituri, și într-o oarecare măsură dau farmec sărbătorii. Este totuși bine să știm adevărul, pentru că nu-i așa? Adevărul ne face mereu liberi. Adevărata sărbătoare stă în esența ei: Nașterea Domnului Iisus Hristos. Restul sunt doar artificii care tind să sufoce semnificația reală a Crăciunului.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: