Pâine cu semințe

Pâine cu semințe

De când am descoperit pâinea aceasta, nu mai cumpăr pâine atât de des. Deși nu sunt mare consumatoare de pâine, totuși mereu am prin casă produse de panificație. Le și cumpăr, bineînțeles, dar îmi place mult și să mă joc cu aluatul. Acum îi înțeleg pe copii de ce iubesc plastilina :))). Oricum despre această pâine vă pot spune că este preferata noastră, dar este și foarte hrănitoare, pentru că mereu pun în ea felurite semințe (dacă nu doriți, doar le excludeți din rețetă). Crusta pâinii este aurie și crocantă, pe când miezul este pufos și aerat. Se prepară foarte repede (exceptând partea cu coptul – timp în care putem face alte treburi), și este o rețetă pentru care avem nevoie de doar cinci ingrediente de bază (asta fără semințe):

  • 600 g făină albă
  • 340 ml apă caldă
  • 10 g drojdie uscată
  • 10 g sare
  • 30 ml ulei de măsline
  • 70 g semințe diverse (de floarea soarelui, de dovleac, in, susan etc.)

Pentru început punem făina într-un bol și facem în mijlocul ei o adâncitură. Adăugăm apa și uleiul în mijlocul făinii, apoi presărăm drojdia și sarea, și începem să omogenizăm. Dacă punem semințe, acum este momentul să le încorporăm și pe ele (un gust mai aromat îl dau pâinii, dacă sunt coapte puțin înainte de a le încorpora). Frământăm pe o masă înfăinată aluatul, până nu se mai prinde de mâini. Îl aplatizăm și apoi îl împăturim în patru, și apoi îl punem la crescut într-un bol uns cu ulei, până își dublează volumul. După ce a crescut aluatul, îl împărțim în trei părți egale, pe care le rulăm în formă de biluțe. Le aplatizăm pe rând în foi dreptunghiulare, pe care le rulăm, și astfel obțiem forma de franzelă. Peste formele de franzele așezate în tava de copt tapetată cu făină, mai apăsăm cu palma pentru a le aplatiza, și le lăsăm la crescut 20 de minute. După ce au crescut, le crestăm pe diagonală, le udeăm cu apă și le presărăm cu făină. Le coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade (dacă se poate și cu ventilație – dar nu este obligatoriu), timp de jumătate de oră.

Deși descrierea pare grea, vă las aici și un video pentru a vedea mai clar instrucțiunile. De obicei eu fac porție dublă, pentru că se păstrează proaspătă câteva zile după coacere. Poftă bună!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: